Pygmémusik


Ba Benzélé Pygmies: Bayaka – The Extraordinary Mucis Of The Ba Benzélé Pygmies (Ellipsis Art CD)
Bibayak Pygmies: Gabon Musique Des Pygmées Bibayak (Ocora CD)

Bagombé-, Babemgélé- and Mikaya Pygmies, Congo: Cérémonie Du Bobé (Ocora CD)

Baka Pygmies ­ Camerun Baka Pygmy Music (Auvidis/UNESCO CD)

Pygmémusik. Ska det var något undrar kanske de som tror sig vara någorlunda normalt funtade? Som till exempel Benny Andersson som i radion för en tid sedan hördes utbrista apropå pygméernas musik; ”-Sådant där är det absolut värsta jag vet”! (Annat kan man kanske inte vänta av en man som inte gjort något överraskande sedan orgelsolot i Caddilac på 60-talet) .Esa Pekka Salonen däremot sa i samma program att pygméernas musik var bland det allra bästa han visste. Och Charlie Parker älskade den. Herbie Hancock och Olle Ljungström har samplat pygméer. Belgiskbaserade gruppen Zap Mama bygger till stor del sin repertoar på regnskogens folk. Engelsmannen Martin Gardick har bearbetat och ”civiliserat” musiken och gett ut den på CD. (Baka Beyond – Hannibal CD). Men som oftast är det genuina och ofördärvade de bästa källorna. Och ursprunglig pygmémusik finns att ta del av från flera CD-plattor.

Pygméerna gör rikt skiftande musik som skildrar livets alla olika skeenden och sysslor; häpnadsväckande röster löper in och ut i varandra i variationsrik monotoni som kan påminna om minimalister som Philip Glass; skön och meditativ är till exempel en sång till ett barn som nyss fått ett syskon;. helt motsatt och intensiv är den glädjefullt smackande sången när man vill meddela att man hittat larver i en bambustammen; hela stammen deltar i joddlingsliknande stycken ackompanjerad av vattentrummor, där man helt enkelt spelar på ytan, stående i vattnet; ibland fascinerande sång och ljud genom en flöjt av en ensam musikant.

Pygmégrupperna från Kongo på CD:n Cérémonie de Bobé upptäcktes av en fransman som jobbade för ett skogsbolag. Den är en enda lång, rikt varierad, suggestivt, skildring där man får följa skogens ande, ”Bobé”. Först endast regnskogens ljud sedan anas Bobés som långsamt närmar sig, dyker upp och sakta försvinner bort innan stycket avslutas med enbart regnskogljud. Även de övriga CD-plattorna, som är uppbyggda av kortare ”låtar”, ger ett rikt smakprov på pygméernas musik får en att ana hur ett liv i en ofördärvad regnskog skulle kunna vara. De är också utmärkta för den som söker vårt ursprungliga sätt att leva.

Jan-Anders Eriksson