Henriksen Arve


Djupdrabbande fjälljazz
med stora känslor

Arve Henriksen
Cartography
ECM

Arve Henriksen tar mig på sin ECM-debut med till ett ytterst bildrikt och själfullt animerat landskap som både är kontemplativt och skrämmande Tonen från hans unikt lyriska trumpet kan var en kittlande spröd smekning, elak aggressiv, förbluffande lik den japanska bambuflöjten shakuhachin, ha drag av sakral medeltida musik, norsk folkmusik, jazz och konstmusik. Cartography är allvarlig och djupt romantisk utan sliskig inställsamhet. Från första spåret, den sorgsna och snudd på smärtsamt vackra Powerty and Opposite där trumpet svävar som kvidande stilla gråt över en bädda av mörka dova sakta stegrande orgeltoner genom den zenbuddistiskt meditativa From Birth och den starkt innerliga Recording Angel med ljusa änglaröster ovanför ett fladdrande mörker till den avslutande luftigt sköna och befriande Sorrow and Opposite, där resan avlsutas med att man lättar från landskapet och svävar in i oändligheten…
Stör gör bara Before and After Life där David Sylvian med sin rappa recitation smått brutalt rycker mig loss från det drömlika tillstånd musiken skapat.
Men som helhet erbjuder Catography på en starkt visuell resa in i en geografi full av väder och vind och magnifika vyer. En i bästa mening andlig musik med stora känslor som drabbar på djupet.

Jan-Anders Eriksson