Maalouf Ibrahim


Öppnande, varierat
Gränsöverskridande

Först kom Diaspora som följdes upp av Diachronism och nu avslutas diptyken av
Diagnostic. Tre mycket komplexa men samtidigt väl sammanhållna plattor.
Maaloufs trumpet som kan liknas med Arve Henriksen, Goran Kajfes eller John Hassel har en stark österländsk ton. I Will Soon Be a Women inleds med ett mjukt stilla piano, en pratande trumpet, sedan en pumpande bastuba, stilla stråkar, körer, romsk gråtande fiol – starkare kör och en puls som hetsar mer och mer innan musiken stilla tonas ut.
Andra spår har massivt Balkanblås med ett plötsligt stilla piano som övergår i en slags argentinsk tango. Never Serious inleds med rå Burnsidergitarr, gnisslande zigenarklarinett, massivt blås och Fela Kulti-hetsande puls. Your Soul doftar Jan Johansson och svensk folkvisa. Hårt och kaotiskt sväng är det i We`ll Always Care About You som bygger på Michel Jacksons They Don´t Care About Me.
Ja, Diagnostic kan verka som ett överambitiöst försök att få med allt på samma cd. Men det fungerar utomordentligt och är en av de absolut mest uppfriskande musikaliska jag haft på ett bra tag. Tack!
I den avslutande drygt tio minuter långa Beirut får Maalouf med sitt rikt varierade spröda och kvidande trumpetspel innan han förenad med ylande elgitarrer nästan blåder lungorna av sig.

Jan-Anders Eriksson