Taraf de Haidouks


Zigensk känsla och ekvilibrism

Taraf de Haidouks

The continuing adventures of Taraf de Haidouks
Crammed Disc DVD/CD

Taraf de Haidouks är bymusikanterna från Rumänien som ”upptäcktes” av två belgare i slutet av 80-talet. För mig som anser deras två plattor Dumbala Dumba och Band of Gypsies som decenniets musikaliska höjdpunkter är det en stor fröjd att ta del av denna välgjorda DVD. Den inleds med 58 minuter liveinspelade på Union Chapel i London 2002. Utomordentligt väl filmade visar gruppen upp hela sitt variationsrika register och sin unika kombination av ekvilibrism och känsla. Alla är de hisnande briljanta musiker som uppträder med självklar auktoritet redo att göra vad som helst på sina enkla instrument. Häpnadsväckande är till exempel vad Falcura kan få ut ur sin lilla flöjt och den oerhört snabbt spelande, ständigt leende, extraordinärt virtuosa violinisten Caliu.
Dock, det som gör en allra mest tårögd är när de gamla männen i balladen Little Buds en efter en stiger fram till mikrofonen och överträffar varandra i sångkonst. När den känsligaste av dom alla Cacurica med sin vibrerande röst höjer tonläget ett snäpp blir det magi av rent överjordisk natur.
Mellan låtarna intervjuas en av Tarafs starkaste beundrare Johnny Depp som berättar små anekdoter om deras liv tillsammans som till exempel hur drabbade Iggy Pop och Jim Jarmusch blev av mötet med gruppen.
Den efterföljande filmen ”No Man is a Prophet in his Own Land” följer inspelningen av deras CD Band of Gypsies med höjdpunkter som A La Turk där Taraf de Haidouks tillsammans med brassbandet Koncani från Makedonien samt turkiska och bulgariska musiker blidar ett kompakt, massivt och högexplosivt storband. Filmen visar också gruppens första framträdande i Bukarest tio år efter bildandet och utdelningen av BBC 3 World Music Awards där Taraf intervjuas av Johny Depp.
Därutöver ”On the Road with Taraf” med glimtar från deras första spelning i väst 1990, genom turnéer i Mexico, Kina, Japan och Taiwan och ”The Taraf Speaks To You” som visar livet i byn Clejani där musiken ärvs och överförs från far till son i en månghundraårig tradition, samt en hejdlöst uppsluppen, improviserad ekivok sång av Cacurica inspelad under en berusande bilfärd genom byn.
Förutom denna tre timmar långa, innehållsrika, DVD medföljer en live-CD med åtta spår. Tre är, som det publikknipande fågelhärmarstycket Briu Opsa, tidigare outgivet.
Ni som har Tarafs plattor kommer, om möjligt, att uppskatta dom ännu mer efter att ha tagit del av den här DVD:n. Ni som ännu inte haft privilegiet att lära känna Taraf de Haidouks närmare har något stort att se fram emot. Jag kan utan tvekan redan nu utnämna den här DVD:n och CD:n till årets utgåva!

Taraf de Haidouks – Dumbala Dumbal (Grammed Discs CD)
Taraf de Haidouks – Band of Gypsies (Grammed Discs CD)

Det här är helt igenom äkta vara. Ingen utslätad turist- eller restaurangmusik

befläckad av skivbolagsdirektörer och okänsliga producenter. Zigenarna på de här plattorna kommer från den numera smått berömda byn Clejani i ett bortglömt hörn av Rumänien. Här har musiken gått i arv från far till son i en 400-årig tradition. Byn och Taraf de Haidouks ”upptäcktes” av några belgare som sökte genuin zigenarmusik. De här är guppens tredje och fjärde CD. De snabba låtarna är verkligen rejält snabba, men för den skull inte bara uppvisningar i hastighetsrekord där finns också utlevelse och desperation. Utan bekymmer införlivar dom exempelvis en tekno/rap låt i repertoaren och får den att kännas fullständigt rätt placerad.

Allra mest gripande är dock de gamla männens sorgsna röster. Huvudsångaren Cacuricas stämma är en av de allra mest melankoliska överhuvud taget. I klass med Nina Simones, Lurrie Bells och Snooks Eaglins.
Förälskad som jag är i de gamla männens sång, skulle jag vid ett ”måste-välja” bland de här två utomordentliga utgåvorna, ta den nyss utkomna Band of Gypsies där de melankoliska stämmor får ett något större utrymme.

Jan-Anders Eriksson