Ginsberg Allen


Fem timmar utelämnade
och levande poesi

Allen Ginsberg
Holy Soul, Jelly Roll, Poems and
songs 1949-1993
(Rhino/World Beat 4 CD)

De snyggaste och mest påkostade boxarna kommer ofta från Rhino som gett ut boxar med allt från Professor Longhair till Charles Mingus. En av de mer udda är boxen med beatnickpoeten Allen Ginsberg. Ginsbergs debut med ”Howl” skedde mitt under det iskalla kriget 1956. Förläggaren Lawrence Ferlinghetti arresterades för kränkande av tukt och sedlighet. I Times utnämndes Ginsberg till ledare för ett gäng ”galningar som hyllade sprit, sex, knark och förtvivlan”. Efter 1956 har dock ”Howl” tryckt i ständigt nya upplagor. Howl har i USA sålt i nära 1 miljon exemplar och finns översatt till över 20 språk. Ginsberg poesi verkar gjord för att framföras levande. Han viskar, rappar, vrålar och gnyr utan att det någonsin känns som teatraliskt överspel. Fullständigt naket och ärligt utelämnar han sig: ”Världen är helig! Själen är helig! Huden är helig! Näsan är helig! Tungan och kuken och handen och hålet i arslet heliga!” (ur fotnot to Howl)

Ett helt liv

Boxen innehåller nästan hela Ginsbergs liv. Den inleds med en egen version av When the saints goes marchin in inspelad på Jack Keruacs bandspelare i Neal Cassidys hem 1953 och avslutas med ”After lalon” inspirerad av den bengaliske poeten Lalon Shah inspelad i New York 1993. CD nummer ett ”Moloch!2 och CD nummer två ”Caw Caw” är till större delen ”läst” poesi. Så finns till exempel på volym två hela Allens andra diktsamling ”Kaddish”. Den är en dödsmässa på 64 minuter över Allens mor som dog på sinnesjukhus efter ett helt liv i lidande, ångest, hallucinationer och elchocker. 1700-talspoeten och konstnären William Blake var Ginsbergs andliga fader. 22 år gammal fick han på sitt studentrum höra Blakes röst, ”Den var oerhört öm, vacker och ålderdomlig. Plötsligt tycktes jag se in i universums djup. Jag hade fötts just för att uppleva just detta ögonblick” säger Ginsberg. CD nummer tre ”Ah!” domineras av Allen Blake-tonsättningar. Där finns bland annat den oemotståndligt charmfulla ”Nurses song (innocence)” med allsångsstämning och förtjusande joddling av Peter Orlovsky inspelad på klubben Cosmos i Amsterdam 1968. Ah! är boxens mest lågmälda och kontemplativa CD.

Om allt han gillar

Senare kom Ginsbergs agitatoriska och politiska roll att överskugga hans rent litterära. Så inleds till exempel CD nummer fyra ”Ashes and Blues” med ”Capitol Air” där Ginsberg tillsammans med punkgruppen Clash sjunger om allt han inte gillar från Stalin, kapitalister, maoister, homofobier och polishundar till CIA. På andra CD-spår kan man höra så vilt skilda musiker som Elvin Jones, Bill Frisell, Bob Dylan, Don Cherry, Stewe Swallow och Mondrian String Quartet. Där finns det Tom Lehrer-liknande stycket ”Hum Bom” om atombombens födelse och spridning. ”Vomit Express”, ”Do the meditation rock”, ”Birdbrain” och ”CIA dope calypso”. Volym nummer fyra har något av Blå Tåget-anda över sig. Även om poem som ”Please Master” kanske inte faller rigida exproggare direkt på läppen.

Fylligt häfte

Ja, det här är en box som ger er nära fem timmar tillsammans med en av jordklotets på alla plan mest upproriska själar. Hela Allen Ginsberggs liv i en box om fyra CD med fylligt och rikt illustrerat häfte. Vill man endast ha ett smakprov på hur intensivt Allen kan låta kan man nöja sig med CD:n Litterära röster (Bakhåll 1994) där Ginsberg läser ”fotnot to Howl” i en än mer expressiv version än på Rhino-boxen. På Bakhålls CD får man dessutom ta del av litterära giganter som Ezra Pound, Ernest Hemingway, Jack Keruac, Herman Hesse, Dylan Thomas och TS Elliot.

Jan-Anders Eriksson