Princes Amongst Men


Livsbejakande balkanmusik

CD

Princes Amongst Men
Journeys with Gypsy Musicans
The soundtrack to the book
Asphalt Tango/BAM

Det här är ett soundtrack till Garth Cartwrights vilda, doftrika, extatiska bok från de otaliga resor han gjort genom Makedonien, Rumänien, Bulgarien och Serbien.
Vi möter musiker som Saban Bajramovic, Boban Markovic, Esma Redzepova. Besöker platser som Clejani där ekvilibristerna i Taraf de Haiduks på 1980-talet upptäcktes av två belgare och den fantastiska byn Zece Prajani i nordöstligaste Rumänien dit tysken Henry Ernst 1996 efter oändliga vedermödor lyckades ta sig och hittade det magnifika brassbandet Fanfare Ciocarlia Byn har 400 innevånare varav 80 är musiker.
Av det 100-tal skivor Gart Cart wright rekommenderar i slutet av boken har han här valt ut 18. Och det är ett strålande val; här finns välkända brassband som Boban Markovic med den allra mest hetsande versionen av Disko Dzumbus den från albumet Millenium, Fanfare Ciocarlia och Kocani Orkestar. Från den förträffliga Sounds from
A Bygone Age-serien från Rumäniens kommunisttid; Romica Puceanu och Toni Iordache.
Tilltalar mig allra mest gör de utsökt vackra långa, långa, stilla vibrerande tonerna från Sofi Marinova och det starkt mörkt suggestivt arabiskt/indiskt-doftande spåret med den svårfunna makedoniska sångerskan Dzansever.
Trots enorma umbäranden, fattigdom, förföljelse, hat och materiellt elände är det inte utan att jag har en viss förståelse för den begåvade men romantiskt lagda svenska yngling jag känner som har som sin allra högsta önskan att bli en rumänsk zigenarmusiker. Ty här finns levande brinnande intensitet, hejdlös livsglädje och stor smärtsam sorg.
Allt kommer fram i en starkt drabbande musik som är smått ofattbart rik och varierad. Så här är det läge för en rak uppmaning; läs boken, lyssna på skivan!

Jan-Anders Eriksson