Fuller Blind Boy


Blind Boy Fuller
1935-1938 Remastered
JSP 4 CD

JSP fortsätter att glädja oss med fina och prisvärda boxar med gamla blueshjältar. Tidigare har man gett ut boxar med den lätt sofistikerade blues som kommer från Piedmontregionen, på gränsen mellan Nord- och Syd Carolina, med Bind Willie McTell och Blind Blake. Nu dags för Blind Boy Fuller, eller Fulton Allen som var hans egentliga namn.

Allen verkar ha blivit bluesmusiker mera för den krassa försörjningens skull än av inre tvång. Efter att Allen vid 20 års ålder drabbats av blindhet efter en gonorreinfektion blev det problem att klara livhanken för honom och hans 13-åriga hustru så Allen började sjunga på gatan för att få in pengar. Han visste då ingenting om hur man hanterar en gitarr men fick lektioner av Gary Davis som var en av Piedmontbluesens bästa gitarrister och lärde sig snabbt. Så småningom kom Fulton Allen att kallas Blind Boy Fuller och då han 1935 spelade in sina första spår var han en habil sångare och gitarrist som spelades in flitigt under några år innan han i början av 1941 dog av dåliga njurar och urinvägsinfektion som en följd av syfilis…
Ja, att ta del av Fullers levnadsöde i de medföljande texthäftena är kanske det mest intressanta med den här boxen. Som bluesmusiker känns han en aning blek och profillös och fyra CD på raken med honom kan kännas lite enahanda. Han har till exempel inte Tommy McLennans utlevande råhet eller Robert Johnsons genialitet men Fuller sålde betydligt mer skivor än dessa och han var en av 30-talets största bluesartister så när Brownie McGhee gjorde sina första inspelningar var det under namnet Blind Boy Fuller No. 2.

Och visst, i lagom dos fungerar det här utomordentligt och man kan njuta av avslappnad gitarrblues i klassiker som Pistol Slapper Blues, som Fuller skrev efter att ha blivit rånad, Trucking My Blues Away, odödliggjord genom Robert Crumb, eller i obskyriteter som Get Your Yas Yas Out, Let Me Squueeze Your Lemon och What´s That Smells Like Fish.

Jan-Anders Eriksson